Smírčí kříž u Václav pochází pravděpodobně z období raného novověku a upomíná na nějakou nešťastnou událost, nejspíše vraždu. Podrobné zprávy o něm nemáme.
© Prudký Martin, 08/2017
Graficke pismenko Smírčí kříž se nachází v příkopu u silnice z Václav do Řeřich, nedaleko odbočky do Nového Dvora. Je vysoký 110 cm a příčné břemeno je dlouhé jeden metr. Je zhotoven z přírodního slepence-hrubého pískovce, tedy materiálu, který se ve zdejším kraji nevyskytuje. Smírčí kříže byly stavěny jako výraz pokání po spáchaném hrdelním zločinu a stavba také znamenala dohodu s rodinou oběti, často stvrzenou písemnou smlouvou, kterých se ovšem do současnosti zachovalo velmi málo. Místní pověst vypráví o sporu tří bratří o dědictví, kteří se cestou k soudu pohádali a ve rvačce se zranili až k smrti. Po tragické události byly na místech jejich ...
Prudký Martin, 8.8. 2017