Kaple postavena v letech 1869-1870. R. 1888 před kaplí postaven kříž. R. 1928 první větší oprava celé kaple. R. 1942 zrekvírovány zvony pro potřeby válečného průmyslu. R. 1947 instalován nový zvon, r. 1998 instalován další zvon. Mše se koná každou neděli v lichém týdnu.
Kaple Nanebevzetí Panny Marie v Horním Třešňovci
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Horní Třešňovec je vesnice dlouhá přibližně 3 km a nachází se 4 km severně od Lanškrouna. Obcí prochází silnice III. třídy, spojující Lanškroun s Horní Čermnou. Kapli Nanebevzetí Panny Marie najdeme v jižnější části obce u silnice, která obcí prochází, po levé straně směrem od Lanškrouna.

popis

První písemná zmínka o Třešňovci pochází z roku 1304. Základní kámen nové kaple byl položen roku 1869. Již v následujícím roce, 1870, byla stavba dokončena a kaple slavnostně vysvěcena jako kaple Nanebevzetí Panny Marie. Kaple byla postavena z darů občanů Horního Třešňovce. Roku 1888 byl před kaplí postaven kříž. Velká vichřice v roce 1916 však kříž povalila. A tehdy byla i silně poškozena střecha kaple. Nedlouho po této pohromě byla střecha

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (A – J), Poche a kol., Academia Praha 1982, 6.8. 2017

Pardubický kraj