Kaple vystavěna r. 1889. Kolem kaple hřbitov. Obdélníková stavba s polokruhovou apsidou a věžičkou nad průčelím. V kapli obrazy křížové cesty. Ve věži 3 menší zvony. Před kaplí kamenný krucifix.
Kaple sv. Františka Xaverského v Petrovicích
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Obec Petrovice leží 15 km východně od Ústí nad Orlicí a 12 km severně od Lanškrouna. Kapli sv. Františka Xaverského najdeme v centru obce, na mírném návrší nad silnicí, která obcí prochází, na místním hřbitově.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1304. Kaple sv. Františka Xaverského byla vystavěna až roku 1889. Základní kámen ke stavbě byl položen roku 1885. Petrovice doposud neměly svůj vlastní hřbitov. Proto brzy po postavení kostelíka se obec zasadila o vybudování vlastního hřbitova kolem něj. V roce 1892 byl u nové kapličky vysvěcen nový hřbitov. V roce 1969 byl kostelík opraven. Vnitřní jednobarevná výmalba byla obnovena v témže roce. V

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (P – Š), Poche a kol., Academia Praha 1982, 5.8. 2017

popis

Kaplička je obdélníková stavba s polokruhovou apsidou a věžičkou nad průčelím. Vnitřní vybavení kostela je prosté. Hlavní novogotický oltář s olejomalbou sv. Františka Xaverského jsou od neznámého autora. Na malých postranních oltářících jsou sádrové sochy P. Marie Lurdské v jeskyni, sousoší Piety a sv. Terezie. V kapli visí čtrnáct obrazů křížové cesty od neznámého autora, pocházející z počátku 20. století. Ve věžičce kaple visely až do roku