Gotický kostel sv. Jiří ve Vápně doložen od r. 1366, loď a vnější vzhled upraveny barokně r. 1710 včetně zařízení. U kostela bez věže stála dřevěná zvonice s 3 zvony, zničena požárem r. 1845. Nahrazena otevřenou zvonovou stolicí se stříškou a novým zvonem, nyní kopie z r. 1935.
Vápno - kostel sv. Jiří
© Jiří Špaček, 08/2017
Graficke pismenko Obec Vápno je prvně doložena r. 1337 a nyní má jen asi 130 obyvatel. Leží asi 10 km jihovýchodně od Chlumce nad Cidlinou a 5 km jižně od exitu 68 na dálnici D11. Bezvěžový kostel sv. Jiří gotického původu stojí při křižovatce silnic na návsi, situované na výběžku nevýrazné zalesněné vyvýšeniny Sušina (259 m n. m.). Mimo upravený a oplocený areál kostela stojí v jeho sousedství zvonice v podobě otevřené zvonové stolice, jediná taková stavba na našem území.
5.8. 2017

historie

Gotický kostel sv. Jiří ve Vápně je písemně doložen od r. 1366. V r. 1720 byl barokně upraven, což se týkalo především lodi a vnějšího vzhledu. Z původní gotické stavby z poloviny 14. stol. zůstal zachován základ stavby a presbytář. V současné podobě je kostel jednolodní s trojboce uzavřeným presbytářem a se sakristií a předsíňkou po severní straně. Presbytář je podepřen opěrnými pilíři a zaklenut jedním polem křížové klenby. V lodi je plochý

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 4, Academia 1982 a Karel Kuča: České, moravské a slezské zvonice, Libri 1994), 5.8. 2017