Filiální kostel v Praskačce postaven původně pozdně barokně r. 1748, zásadně upraven novoklasicistně r. 1848 do současné podoby. Vnitřní zařízení vesměs novorenesanční, oltářní obrazy z 2. poloviny 19. stol.
Praskačka - kostel
© Jiří Špaček, 08/2017
Graficke pismenko Obec Praskačka byla založena nejspíše koncem 13. stol. a prvně je zmíněna r. 1315, kdy se stala majetkem opatovického kláštera benediktinů. Leží na vedlejší komunikaci v prostoru mezi dálnicí D11 a silnicí II/611 mimo turistické značky asi 5 km jihozápadně od okraje krajského města. Má železniční zastávku na trati 020 z Prahy do Hradce Králové. V současnosti má přes tisíc obyvatel, z čehož však přes 400 připadá na čtyři připojené místní části. Kostel Nejsvětější Trojice stojí na návsi ve střední části obce.
3.8. 2017

historie

Filiální kostel Nejsvětější Trojice na návsi v Praskačce byl původně postaven r. 1748 v pozdně barokním slohu. Přesně po stu letech, tedy r. 1848, byl zásadně novoklasicistně přestavěn do současné podoby. Je to jednolodní obdélná stavba s trojboce uzavřeným presbytářem se sakristií a depozitářem po stranách a s hranolovou věží nad průčelím. Loď je sklenuta dvěma poli placky, zatímco presbytář plackou a konchou s lunetami. V lodi se nachází

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 3, Academia 1980), 4.8. 2017