Moje místa 0
Kostel sv. Jakuba Většího doložen jako gotický v pol. 14. stol., zásadně přestavěn barokně v letech 1707-1710 zásluhou J. A. Michny z Vacínova a jeho španělské manželky. Z vybavení vyniká hlavní oltář v podobě jeskyně podle vzoru z Compostelly a kazatelna ve tvaru otevřené velrybí tlamy.
Kratonohy - kostel sv Jakuba Většího
© Jiří Špaček, 07/2017
Graficke pismenko Obec Kratonohy nad levým břehem říčky Bystřice je prvně zmiňována r. 1316. Dnes má asi 570 obyvatel, leží 10 km východně od Chlumce nad Cidlinou a přiléhá k severnímu okraji silnice II/611. Má železniční zastávku na trati 020 z Prahy do Hradce Králové, ta však leží v polích asi 0,5 km jižně od zástavby při silnici do osady Michnovka, která je místní částí obce. Turistické značení v obci není. Památkou býval místní zámek (viz samostatné heslo), nyní kromě brány areálu stavebně zcela znehodnocený. Kostel sv. Jakuba Většího se nachází v západní části obce.
1.8. 2017

historie

První zmínka o kostele sv. Jakuba v Kratonohách pochází z r. 1352. Původní gotický kostel byl v letech 1384 a 1409 doložen jako farní. Barokní přestavba byla provedena za hraběte Jana Adama Michny z Vacínova v letech 1707-1710, který vlastnil Kratonohy v letech 1701–1716. Tehdy se stal kostel opět farním. Jeho interiér má několik neobvyklých řešení, klenba má bohatou štukovou výzdobu s freskami zobrazujícími Kristovo mládí, oltář je replikou

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 2, Academia 1978 a web obce), 1.8. 2017