Moje místa 0
Novorománský kostel sv. Vojtěcha v Dolanech postaven nákladem obce v letech 1913-1914. Projekt zpracoval arch. Boža Dvořák, oltář zhotovil Bohumil Bek a výmalbu interiéru Antonín Häusler. Kostel vysvěcen v červenci 1914.
Dolany - kostel
© Jiří Špaček, 07/2017
Graficke pismenko Starobylá obec Dolany je zmiňována již r. 1073 v majetku opatovického kláštera benediktinů. Nachází se severně od Lázní Bohdaneč na silnici III. třídy odbočující u rybníka Oplatil ze silnice II/333 k západu. Leží mimo železnici i turisticky značené stezky. Dnes má obec téměř 400 obyvatel. Kostel sv. Vojtěcha je dominantou zdejší návsi.
31.7. 2017

historie

Pro stavbu kostela se obec Dolany rozhodla r. 1895, kdy byl zvolen ustavující výbor. Vzhledem k množství jiných potřeb se však k projektu vrátila až r. 1904 a vlastní stavba byla zahájena v létě 1913. O zpracování plánů byl požádán architekt Boža Dvořák z Pardubic. Zdění základů bylo zahájeno 2. července 1913 a o osm dní později byly objednány zvony u zvonaře Jana Bělohoubka v Hradci Králové: jeden velký zvon a malý umíráček. Dne 13. července

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 1, Academia 1977 a informační tabule), 31.7. 2017