Mariánský sloup z roku 1684. Postaven jako poděkování za odvrácení moru a Turků. Sloup nese sochu Immaculaty. Na přední straně městský znak. Kolem sloupu osm osmibokých pilířků spojených řetězy. Sloup památkově chráněn od r. 1958.
Morový sloup se sochou Panny Marie Immaculaty v Lanškrouně
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Město Lanškroun leží 19 km jihovýchodně od Ústí nad Orlicí a 23 km severovýchodně od Svitav. Mariánský sloup se sochou Immaculaty najdeme v centru města na náměstí J. M. Marků, asi 30 m od radnice.

historie

Mariánský sloup pochází z roku 1684. Autorem je Adam Bayernhof, kamenické práce provedl Karl Wölf. Sloup byl postaven jako poděkování za odvrácení moru a Turků. Mariánský sloup na lanškrounském náměstí je hodnotný doklad architektonicko-sochařské produkce z poslední třetiny 17. století. V minulosti byl objekt restaurován roku 1825, 1936 a 1959. Poslední restaurování proběhla během roku 1997 a roku 2000.

popis

Mariánský sloup spočívá na mohutném hranolovém sloupu na třech stupních. První stupeň sloupu je v úrovni dlažby. Další dva díly soklu nesou podstavec čtvercového průřezu, s výrazně profilovanou římsou. Na posledním dílu je osazen vysoký sloup s korintizující hlavicí, která nese sochu Immaculaty. Na spodním i horním dílu soku jsou v kartuších latinské nápisy, na přední straně pak městský znak, koruna na svinutém plátně a na zadní stěně letopočet