Již roku 1350 první kostel na tomto místě. Dokladem nejstarší fáze gotického kostela je pětiboký presbytář. Před rokem 1770 vystavěn kůr a v barokní formě postavena věž. R. 1791 zaklenuta hlavní loď. Renesanční fresky nad sakristií. Pozdně barokní oltář. Památkově chráněno od r. 1958.
Kostel sv. Václava v Lanškrouně
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Město Lanškroun leží 19 km jihovýchodně od Ústí nad Orlicí a 23 km severovýchodně od Svitav. Kostel sv. Václava leží v centru města. Najdeme ho na náměstí A. Jiráska, severovýchodně od náměstí J. M. Marků vedle zámku.

historie

Na místě současného kostela stál kostel, který je připomínán již roku 1350. Tehdy byl zasvěcen Panně Marii. Roku 1393 byl ke kostelu přenesen augustiniánský klášter z míst nynějšího kostela sv. Máří Magdalény. Dokladem nejstarší stavební fáze gotického kostela, později barokizovaného, je pětiboký, žebrově zaklenutý presbytář s původními hrotitými okny. Kostel roku 1645 vyhořel. Následně kolem roku 1653 došlo k úpravě hlavní lodi a také k

popis

Kostel sv. Václava je sálová orientovaná stavba ze smíšeného zdiva, s úzkou boční lodí při severní straně. Ze západního průčelí vystupuje čtyřboká věž. K jižnímu průčelí je připojen zámek, bývalý augustiniánský klášter. Pětiboce uzavřený odsazený presbytář je zaklenut dvěma poli křížové žebrové klenby. K jeho severní straně přiléhá sakristie. Chrámová loď je zaklenuta třemi poli křížové hřebínkové klenby na příčných a podélných pasech nesených

Pardubický kraj
     Ústí nad Orlicí  (UO)