Kostel vystavěn v letech 1828–1829. Sakrální empírová architektura. Volně stojící jednolodní orientovaný kostel s půlkruhově ukončeným odsazeným presbytářem. Před západním průčelím čtyřboká věž. Zařízení kostela empírové s barokními reminiscencemi. Památkově chráněno od r. 1958.
Kostel sv. Mikuláše v Dolní Dobrouči
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Obec Dolní Dobrouč najdeme 11 km severovýchodně od Ústí nad Orlicí a 14 km jižně od Žamberka. Okolo obce vede železniční trať 024, která spojuje Ústí nad Orlicí a Letohrad. Na této trati je zastávka Dolní Dobrouč, ale od centra obce je vzdálena 3 km. Obcí prochází silnice II/313, která spojuje Letohrad s Lanškrounem. Kostel sv. Mikuláše najdeme v jižní části obce, díky své věži je nepřehlédnutelný.

popis

První písemná zpráva o Dolní Dobrouči je z roku 1292. Kostel sv. Mikuláše byl vystavěn v letech 1828 – 1829. Jedná se o kvalitní sakrální empírovou architekturu. Stavbu realizoval liechtensteinský architekt Antonín Kapner z Plumlova. Jedná se o volně stojící jednolodní orientovaný kostel s půlkruhově ukončeným odsazeným presbytářem. Stavba má obdélný půdorys. Před západním průčelím stojí čtyřboká věž. Západní průčelí věže je horizontálně členěno