Moje místa 0
Tvrz se uvádí v r. 1385, když ji Jan Poměn ze Zářičí prodával s alodní částí vsi Ješkovi Puškovi z Kunštátu. Nedlouho poté, pravděpodobně za válek mezi markrabaty Joštem a Prokopem nebo spíše za husitských válek, tvrz zanikla, protože se již neuvádí.
Záříčí na I. vojenském (josefském) mapování 2. pol. 18. stol.
Graficke pismenko Středně velká hanácká obec Záříčí se nachází v Hornomoravském úvalu v okrese Kroměříž ve Zlínském kraji. V obci se sice nenacházejí příliš významné památky, ale díky okolní krajině je turisticky zajímavou a hojně navštěvovanou, zejména pro pěší i cyklisty. Okolními lesy, doplněnými četnými jezery a rybníky, vhodnými k rybolovu i koupání, vede mnoho cest a cyklostezek. Pro turisty vyhledávající kulturní památky jsou mnohem zajímavější nedaleká města Chropyně nebo Tovačov s krásnými zámky a dalšími památkami. Informace o tom, že někde na území obce Záříčí kdysi stávala tvrz, mohou ocenit pouze lidé mající vztah k historii a stavbám tohoto druhu či k obci samotné.

historie

Ves Záříčí (Zarsiecz) se prvně zmiňuje v roce 1261 jako majetek cisterciáckého kláštera Smilheim ve Vizovicích založeného Smilem ze Střílek. Již tehdy pravděpodobně nešlo o celou ves, ale o její díl. Část vesnice byla zřejmě již v té době alodním zbožím (majetek, s nímž mohl vlastník zcela volně nakládat), doloženým v roce 1385 spolu se zdejší tvrzí, když Jan Poměn ze Záříčí prodával alodní část vsi Ješkovi Puškovi z Kunštátu. Nedlouho poté,

Luděk vláčil - Zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Morava, Svoboda 1983 a další., 22.7. 2017