pův. kaple Nejsvětější Trojice
Výklenková kaple Nejsvětější Trojice na návsi v Chyňavě doložena před r. 1854. Po zchátrání opravena r. 2012 a nově zasvěcena sv. Floriánu na paměť 130 let činnosti místního hasičského sboru. Uvnitř socha světce v typickém oblečení římského legionáře.
Chyňava - kaple sv. Floriána
© Jiří Špaček, 07/2017
Graficke pismenko Obec Chyňava je prvně doložena za krále Jana Lucemburského r. 1341 a brzy na to již příslušela k nově založenému hradu Karlštejnu. V r. 1585 se stala součástí panství křivoklátského a tak to zůstalo do konce feudalismu. Nachází se západně v sousedství silnice II/118, spojující Beroun a Kladno. Leží mimo železniční síť a prochází jí červeně značená dálková turistická trasa z Berouna, která pokračuje křivoklátskými lesy ke Zbečnu. Z ní v obci odbočuje žlutá značka přes Libečov do údolí Kačáku. Dnes patří Chyňava k větším obcím. Spolu s připojenými okolními vesnicemi má na 1800 obyvatel. K historickým zajímavostem patří ...
23.7. 2017

historie

První písemná zmínka o výklenkové kapličce, původně zasvěcené Nejsvětější Trojici, pochází z r. 1854 a říká, že u ní byly vysazeny dvě lípy. Musela být tedy postavena před tímto rokem. Od té doby nebyla kaple zřejmě příliš udržována a počátkem 21. století byla značně zchátralá. Zachránila ji skutečnost, že r. 2012 obec slavila 130. výročí činnosti místního hasičského sboru. Při té příležitosti bylo rozhodnuto kapličku opravit a nově zasvětit sv.

Jiří Špaček (zdroj: informační panel u kaple), 23.7. 2017

Beroun  (BE)