Kaple postavena roku 1872 po velkém požáru. V malé věži na střeše byl i zvon. Po druhé světové válce velmi zchátrala. Oprava kaple provedena v r. 2009. Při ní nalezen základní kámen.
Kaple sv. Václava v Gajeru
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Osada Gajer, součást obce Janov, leží 10 km jihovýchodně od Litomyšle a 10 km severozápadně od Svitav. Okolo ní prochází silnice I. třídy č. 35, spojující Hradec Králové s Olomoucí a s Brnem. Kapli sv. Václava najdeme v jihovýchodní části osady u silnice směrem na Opatovec.

popis

Osada Gajer byla založena v roce 1663. Kaple sv. Václava byla postavena roku 1872 po velkém požáru, který zde řádil roku 1867. Do té doby v Gajeru velmi pravděpodobně ani kostel ani kaple nebyly. Alespoň o tom není nikde žádná zmínka. Právě obava věřících v Gajeru z dalšího požáru byla příčinou pro postavení kaple. V malé štíhlé věži na střeše kaple byl i zvon. Ale o něj ke konci 1. a opětovně i 2. světové války kaplička přišla. Druhá polovina

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (A – J), Poche a kol., Academia Praha 1982, 18.7. 2017