kostel sv. Kosmy a Damiána

kostol sv. Kozmu a Damiána, Kostolná-Záriečie
Kostel se zde prvně připomíná v r. 1577. Na základech staršího chrámu nechal nitranský biskup Ladislav V. Adam Erdödi postavit nový barokní kostel dokončený v r. 1735. Později byl ještě několikrát přestavován a upravován. Koncem 2. světové války značně poškozen.
© Luděk Vláčil 07/2017
Graficke pismenko Obec Kostolná-Záriečie složená ze dvou dříve samostatných částí se nachází na západním Slovensku, v okrese Trenčín v Trenčínském kraji. Nejvýraznější stavbou je filiální římskokatolícký kostel sv. Kosmy a Damiána obklopený hřbitovem. Obec náleží k farnosti Drietoma. K dalším památkám patří klášter redemptoristů s kaplí Matky ustavičné pomoci, jenž byl původně biskupským zámkem.

historie

První zmínka o vsi pochází z roku 1318, kdy se uvádí v listině nitranského biskupa Jána. Kostel se zde prvně vzpomíná v roce 1577. Později se uvádí vizitace a kostel zasvěcený sv. Svoradovi Ondřejovi a sv. Benediktu, poustevníkům ze Skalky. Kostolná patřila vždy nitranskému biskupství, které zde od roku 1655 mělo i kaštěl (zámek). Proto také byl iniciátorem přestavby kostela nitranský biskup Ladislav V. Adam Erdödi. Ten nechal na základech

popis

Kostel je jednolodní stavba na obdélníkovém půdorysu s půlkruhovým závěrem obklopená hřbitovem. Nad vchodem do chrámu je umístěn erb biskupa Ladislava V. Adama Erdödi.