Sloup postaven před rokem 1705. Materiálem je pískovec. Na čtyřbokém soklu stojí sloup nesoucí sochu Madony s dítětem. Madona i dítě mají na hlavách kamenné koruny. Restaurováno v roce 2002. Památkově chráněno od roku 1958.
Sloup Panny Marie s Ježíškem v Lanškrouně
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Město Lanškroun leží 19 km jihovýchodně od Ústí nad Orlicí a 23 km severovýchodně od Svitav. Sloup Panny Marie s Ježíškem stojí v parčíku před kostelem sv. Václava a před zámkem, na náměstí Aloise Jiráska.

popis

Sloup Panny Marie s Ježíškem byl postaven před rokem 1705. Je dílem neznámého autora. Dílo financoval rychtář z nedaleké obce Sázava jako poděkování za přežití epidemie moru, která se vyhnula jemu a celé jeho rodině. Na čtyřbokém soklu s mělkou arkádou v přední části stojí sloup s výrazným vydutím dříku svislé podpory, s patkou a kompozitní hlavicí s volutami a ozdobou v podobě květin, nesoucí sochu Madony s dítětem. Postava Madony drží na levé

socha, monument
    Pardubický kraj