Kostel postaven v letech 1718-1725. Roku 1795 kolem kostela zřízen hřbitov. Kostel jednolodní, obdélníkový. Nad hlavním portálem letopočet 1725 a lichtenštejnský znak. Kostelní věž nad západním průčelím. U kostela sochy světců. Památkově chráněno od r. 1958.
Kostel Narození sv. Jana Křtitele v Žichlínku
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Obec Žichlínek leží 4 km jižně od Lanškrouna a 17 km severně od Moravské Třebové. Obcí prochází silnice místního charakteru, spojující Lanškroun s Moravskou Třebovou. Okolo obce vede železniční trať 270 spojující Českou Třebovou s Olomoucí. Leží zde i zastávka Žichlínek. Ta je ale od centra obce vzdálena 3,5 km. Kostel Narození sv. Jana Křtitele najdeme v centru obce, kostelní věž je nepřehlédnutelná.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1304. Kostel je poprvé v obci připomínán roku 1380 jako filiální do Lanškrouna. Tehdy to byl kostel dřevěný. Barokní kostel byl postaven v letech 1718-1725. Stavitelem svatostánku je snad Antonio Sala. V roce 1769 byla ve vsi zřízena lokálie (lokální kaplanství), která byla teprve roku 1859 povýšena na farnost. Roku 1795 byl v okolí kostela zřízen hřbitov. Mezi církevní památky v obci patří dvě sochy

popis

Kostel Narození sv. Jana Křtitele je jednolodní, obdélníkový, presbytář trojboce uzavřený. Sakristie je umístěna v ose kostela. Po obou stranách lodi jsou mělké kaple. Trojosé hlavní průčelí je završeno trojbokým štítem. Nad hlavním portálem se nachází letopočet 1725 a lichtenštejnský znak. Presbytář je zaklenut klášterní klenbou s výsečemi. Triumfální oblouk je půlkruhový. Chrámová loď je o třech polích. Kostelní věž stojí nad západním