Barokní dynamická socha z 60. let 18. století od B. Edera na mohutném rozšířeném volutovém podstavci. Světec zobrazen v neobvyklém ikonografickém výjevu „Sv. Jan zašlapává démona pomluvy“, který je v svatojánské ikonografii velmi ojedinělý a vzácný.
Graficke pismenko Libochovice jsou město ležící převážně na levém břehu řeky Ohře v okrese Litoměřice. Socha sv. Jana Nepomuckého se nachází u kruhové křižovatky ulic Revoluční, Havlíčkova a Riegrova.
3.7. 2017

historie

Neobvykle je ztvárněn sv. Jan Nepomucký v Havlíčkově ulici u domu č. p. 154. Je dílem tyrolského sochaře Bartoloměje Edera. Z podstavce této sochy lze vyčíst, že ji financoval Johannes Franz Schwarz. Socha pochází z roku 1761.

popis

Latinský nápis na podstavci zní: HONORI DIVI NEPO MVCENI sVI NOSTRI QVE PATRONI EREXIT IOANNES FRANZ SCHVVARTZ REGIVS ANONARIVS 1761