Kostel Nanebevzetí Panny Marie ve vsi Slunečná na Českolipsku je malá sakrální stavba z 2. poloviny 19. století.
Graficke pismenko Slunečná je obec v okrese Česká Lípa, na východě Českého středohoří, západně od Nového Boru, v nadmořské výšce 360–460 m n. m., pod strmým hřebenem Češky – České skály.
3.7. 2017

historie

V roce 1880 byla ustavena samostatná farnost ve Slunečné u České Lípy, patronát nad farností převzali maltézští rytíři, kteří spravovali sousední farnost Horní Libchava, z níž se Slunečná vydělila, a rovněž nedalekou farnost Volfartice. Znak maltézských rytířů je dodnes nad vchodem do bývalé fary z roku 1880. Duchovní správu po roce 1920 začali vykonávat diecézní kněží. Kostel byl vybudován z daru 100 000 piastrů zdejšího rodáka, obchodníka se

popis

Kostel má podobu spíše větší kaple, je jednolodní, orientován k východu a jeho stavební sloh je uváděn jako klasicistní. V západním průčelí je hlavní vchod, nad nímž je celkem nízká věž. V ose presbytáře přiléhá ke kostelu malá, zhruba čtvercová zákristie. Ze zákristie vedl boční vchod, který byl v pozdější době kvůli častým krádežím zazděn.