Pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého pochází z roku 1696 a jejím autorem je Jan Brokoff. Socha stojí ve výklenku, jenž je pozůstatkem ohradní zdi dominikánského kláštera ze 17. století.
Graficke pismenko Od železniční stanice Nymburk hl. n. se vydejte po modré turistické značce, která vás kolem kostela sv. Jiljí dovede po 1200 m až k popisované památce.
30.6. 2017

historie

Hledáte-li tuto památku, obraťte svou pozornost k silničnímu mostu přes řeku Labe. Dříve než na samotný most vstoupíte, pohlédněte vpravo směrem k centrálnímu parkovišti a u jeho okraje blíže k mostu uvidíte drobnou stavbu s výklenkem, ve kterém je socha sv. Jana Nepomuckého umístěna. Rozhodně to však není původní místo, odkud socha světce shlížela na přilehlé okolí. V minulosti na tomto místě stávala budova barvírny, kde se narodil pozdější

zdroj www.meu-nbk.cz, edit. M. Stránský, Česká stopa, 30.6. 2017

socha, monument