Pozdně barokní pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého, která původně krášlila most v lukách a teprve v pozdějších dobách byla přenesena na nynější místo na návsi.
Graficke pismenko Předměřice nad Jizerou jsou obec ve Středočeském kraji, okres Mladá Boleslav. Rozkládají se 20 km jihozápadně od Mladé Boleslavi a 30 km severovýchodně od Prahy. Leží na levém břehu řeky Jizery bezprostředně poblíž dálnice D10 a prochází jimi kromě silnice II/610 červeně značená turistická trasa ze Sojovic do Benátek nad Jizerou. Socha sv. Jana Nepomuckého se nalézá na návsi přes silnici naproti obecnímu úřadu.
30.6. 2017

historie

Pískovcová socha, která původně krášlila most v lukách a teprve v pozdějších dobách byla přenesena na nynější místo v ohradní zdi pravděpodobně farní zahrady, představuje sv. Jana Nepomuckého v nadživotní velikosti, který má u svých nohou biret. Dílo je ukázkou sochařského umění z období pozdního baroka. Na nepůvodním podstavci, kde je socha umístěna, je pamětní deska s nápisem : „NA TOMTO MÍSTĚ 2.6.1945 TRAGICKY ZAHYNUL PO SVÉM NÁVRATU DO