Pískovcové sousoší Apoteózy sv. Jana Nepomuckého pochází z let 1711-1723. Na podstavci bez nápisů je zjednodušený alianční erb Věžníků z Věžník a Valdštejnů.
Graficke pismenko Ratboř leží 6 kilometrů jihozápadně od Kolína v nadmořské výšce 314 metrů. Sousoší Apoteózy svatého Jana Nepomuckého se nachází před kostelem sv. Václava poblíž pošty na křižovatce ulic Komenského, Sedlovské a Tyršovy.
30.6. 2017

historie

Velmi hodnotné barokní pískovcové sousoší pochází z let 1711-1723, kdy byla Ratboř v majetku hraběte Leopolda Ignáce Věžníka z Věžník. Na podstavci bez nápisů je zjednodušený alianční erb Věžníků z Věžník (hlava stříbrného psa) a Valdštejnů (modrý lev), patřící Leopoldově manželce Marii Alžbětě z Valdštejna. V roce 1993 bylo sousoší restaurováno Martou Nadějovou a Miloslavem Smrkovským z Kutné Hory. Sousoší Apoteózy sv. Jana Nepomuckého bylo