Barokní pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého z r. 1759 objednaná pro Plaňany místním farářem jako dík za uchránění obce během bitvy u Kolína.
Graficke pismenko Plaňany jsou městys ležící asi 13 km západně od Kolína při silnici I/12 z Prahy, do níž zde ústí silnice II/329 od Poděbrad. Mají též nádraží na regionální trati 012 z Peček do Kouřimi. Socha sv. Jana Nepomuckého se nachází na křižovatce poblíž pošty na Pražské ulici a autobusové zastávky Plaňany, škola.
30.6. 2017

historie

Barokní pískovcová socha z roku 1759 od kutnohorského sochaře Martina Másla a kameníka Václava Kamenického z Kostelce nad Černými lesy, objednaná pro Plaňany jako dík za uchránění obce při bitvě u Kolína farářem Bartlem. V roce 1962 byla socha z iniciativy bratrů Kamarýtových přenesena do Kolína, kde byla dočasně umístěna před severní průčelí chrámu sv. Bartoloměje; tím byla pravděpodobně zachráněna před zničením. Dne 30. srpna 2008 byla socha z

popis

Socha světce stojí na trojbokém profilovaném podstavci s mohutnými volutami po stranách, na kterých jsou sošky tří andělů (kopie ztracených andělů z roku 2010 od Jarmila Plachého). Průčelí podstavce zdobí kartuše zdobená rokaji s latinsky psaným nápisem. Postava světce v tradičním oděvu je zachycena v kontrapostu s uvolněnou pravou nohou a v mírném šroubovitém pohybu těla, v náručí drží kříž s ukřižovaným Kristem. Socha byla restaurována a