Soubor dvou barokních soch. Barokní pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého autorsky neurčená. Světec v životní velikosti. Barokní, autorsky neurčená pískovcová socha moravského mučedníka Jana Sarkandra z r. 1722. Socha stojí na trojbokém podstavci s okosenými rohy. Obě sochy památkově chráněny.
Socha s. Jana Nepomuckého
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Město Lanškroun leží 19 km jihovýchodně od Ústí nad Orlicí a 23 km severovýchodně od Svitav. Sochy svatých najdeme v parku u lanškrounského zámku. Vchod do parku, kde hned za ním stojí obě sochy, je z náměstí Aloise Jiráska v jeho východní části. Náměstí A. Jiráska najdeme před kostelem sv. Václava a zámkem.

historie

Obě sochy stály původně na mostě přes potok na cestě ze Žichlínku. Později byly přeneseny na most přes Jánský potok. Po jeho zboření byly přemístěny na současné místo, do parku před zámek. Soubor dvou barokních soch je raný příklad kultu světců. Socha sv. Jana Nepomuckého byla zhotovena ještě před jeho svatořečením, pochází z roku 1714, svatořečen byl roku 1729. Navíc je zde ve spojení s moravským mučedníkem Janem Sarkanderem. Tato socha byla

popis

Barokní pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého je autorsky neurčená. Hodnotný doklad barokního sochařství 1. čtvrtiny 18. století. Jedná se o raný příklad kultu světce před jeho svatořečením. Asi lze oprávněně uvažovat o spojitosti s bezprostředními přípravami k beatifikačnímu procesu, který byl zahájen na jaře roku 1715. Socha byla naposledy restaurována roku 1992. Postava světce je v životní velikosti, světec je v obvyklém pojetí, v kanovnickém

socha, monument
    Pardubický kraj