Kaple Panny Marie vystavěna v 2. pol. 19. století. Malá čtvercová stavba. Stříška zakončena lucernou. Nad vchodem soška Panny Marie. Před kaplí kamenný kříž z roku 1880.
Kaple Panny Marie v Tržku
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Obec Tržek leží čtyři kilometry na západ od města Litomyšle na pokraji Nedošínského háje, známého z Jiráskovy Filosofské historie. Severně od obce vede silnice I. třídy č. 35, spojující Hradec Králové s Olomoucí a Brnem. V místě odbočky z této silnice do obce Tržek se nachází železniční zastávka na lokální železniční trati Choceň – Litomyšl. Kapličku najdeme v jihozápadní části vsi v malé stráni svažující se k silnici.

popis

Obec Tržek se poprvé připomíná v roce 1145. Kaple Panny Marie byla vystavěna v 2. pol. 19. století. Jedná se o malou čtvercovou stavbu se skosenými nárožími. Stříška kapličky je zakončena lucernou. V polokruhovém okénku je nad vchodem do kapličky umístěna soška Panny Marie. Před kaplí stojí kamenný kříž s ukřižovaným Kristem. Pochází z roku 1880.
    Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (T – Ž), Poche a kol., Academia Praha 1982, 24.6. 2017

Pardubický kraj