kamenné kruhy Beaghmore

Beaghmore Stone Circles
Megalitické seskupení kamenných kruhů, řad a mohyl z doby bronzové. Celek složen ze sedmi kamenných kruhů a dvanácti mohyl. Objeveno v roce 1945, do té doby skryto pod rašelinou.
Hlavní obrázek místa
Nejvýchodnější dvojice kamenných kruhů má dohromady čtyři kamenné řady které míří do její středové mohyly.
Graficke pismenko Beaghmore je největším seskupením megalitických kamenných kruhů, řad a mohyl v Irsku. Nachází se v hrabství Tyrone v odlehlé oblasti pohoří Sperrin, přibližně 14 km severozápadně od města Cookstown. Vede k němu místní silnice, u které je parkoviště. K orientaci je vhodná turistická mapa Ordnance Survey číslo 13. Ta může posloužit při hledání dalších megalitických památek v okolí.
Pavel Semple, 20.6. 2017

popis

Celek je složen ze sedmi kamenných kruhů a dvanácti mohyl. Šest kruhů je uspořádáno do dvojic. Do středového prostoru mezi kruhy každé dvojice míří od severovýchodu kamenné řady. Další čtvrtá kamenná řada míří také k sedmému samostatnému kruhu. Dvě dvojice kruhů jsou navzájem orientovány přibližně ve směru severozápad-jihovýchod, v pravém úhlu proti kamenným řadám. Střední dvojice kruhů je orientována přibližně ve směru východ-západ. Její

Pavel Semple, zdroj: (místní informační tabule), 20.6. 2017