Mitrov

Mitrůvky, Mitrovice
Zaniklá ves Mitrov v blízkosti Alojzova. Písemná zmínka např. v r. 1386, r. 1511 již pustá. Zanikla zřejmě v období uherských válek ve 2. pol. 15. stol.
Pohled na Kejdu, původně místo středověkého rybníku
Graficke pismenko Mezi městysem Určice a dnešní obcí Alojzov, v místech mezi dnešní solární elektrárnou, která vyrostla na zavezené skládce, a rybníkem zvaný Kejda stávala ve středověku vesnice. Nesla název Mitrov, někdy se uvádělo též Mitrůvky či Mitrovice. Právě jména vnáší trošku nejasnosti, neboť není vyloučeno, že šlo o vesnice dvě. Tuto teorii obhajoval archeolog Janoušek (1938), za to archeolog Šrot (1986) se přiklání pouze k jedné vesnici. Zvláštností je umístění lokality na katastrální mapě z 19. stol., kdy je název "Mittrowe B." na místě vrchu Plánivá až u Dětkovic. Pomístní polní tratě "Velký Mitrov" (což spíše potvrzuje vesnice dvě) či ...
Rozehnal Ivo - zdroje: Zpravodaj muzea PV 2/88, 11.6. 2017

zaniklý