zámek Svätý Anton

Antol, Koháriovský kaštieľ
V l. 1744-1750 nechal Andrej Koháry na místě středověkého hrádku z 15. stol. vybudovat honosný barokní zámek (kaštieľ) s kaplí. Projektantem a stavitelem byl italský architekt G. Ferrari. Po vymření Koháryů po meči jej vlastnili Koburkové (Coburgové). V 19. stol. upraven. Od r. 1962 sídlo muzea.
Koháriovský kaštieľ Svätý Anton
© Luděk Vláčil 06/2017
Graficke pismenko Nejvýraznější dominantou obce Svätý Anton (do roku 1996 „Antol“, do roku 1948 „Svätý Antol“, maďarsky Szentantal) je čtyřkřídlý barokně-klasicistní kaštieľ (jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku, u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]) stojící u hlavní silnice. I když bývá tento typ sídla často malou stavbou a v ČR špatně označován souhrnně jako zámeček, jedná se mnohdy o rozsáhlé objekty. Mezi ty velké patří právě kaštěl ve Svätém Antonu, jenž byl dříve nazýván Koháriovský kaštieľ. Veřejnosti přístupný zámek se zachovalými interiéry a historickým nábytkem stojí v dominantní poloze ve svahu zalesněného kopce. Zámek je sídlem Lesnického, ...

historie

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1266. V listinách se vzpomíná jako Sand Anthony, Zenthanthal či Scent Antollo. Toto pojmenování souviselo s patrociniem zdejšího kostela. V roce 1405 Zikmund Lucemburský ves přidělil synovi Ladislava Kakaše z Kazy. V těch dobách byla ve vsi důležitá mýtní stanice, na jejíž ochranu vznikl počátkem 15. století strážní hrádek, který se v roce 1415 vzpomíná jako menší opevněná stavba typu castellum. V roce

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.msa.sk/index.php/expozicie/83-coburgovci, http://www.pamiatkynaslovensku.sk/kastiel-svaty-anton, Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku, Turistický lexikon, Eva Križanová, Blanka Puškárová, Šport, Bratislava, 1990 a další, 1.12. 2018

popis

Legenda říká, že budova zámku symbolizovala kalendář. Původně měl údajně mít 4 vchody (roční období), 7 arkád (dní v týdnu), 12 komínů (měsíců v roce), 52 pokojů (týdnů v roce) a 365 oken (dní v roce). Toto tvrzení však není příliš věrohodně a navíc se objevuje i u jiných velkých slovenských zámků, např: Veľký Biel. Zámek jehož vlastníky byly Koháryové (též Koháriové, slovensky Koháriovci, maďarsky Koháry) a Koburkové (Coburgové,

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.pamiatkynaslovensku.sk a další, 1.12. 2018