Původní dřevěný kostel z roku 1350. Současný klasicistní kostel z let 1847-1850. Hlavní průčelí, západní, členěno lizénami. Nad portálem kruhové okno, průčelí završeno trojúhelníkovým frontonem s kovovým křížem. R. 1986 oprava fasády. Památkově chráněno od r. 2002.
Kostel sv. Václava
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Obec Cerekvice nad Loučnou se nachází 9 km jihovýchodně od Vysokého Mýta a 8 km severozápadně od Litomyšle. Okolo obce prochází silnice I. třídy č. 35, spojující Hradec Králové s Olomoucí a Brnem. V obci je zastávka na lokální železniční trati Choceň – Litomyšl. Kostel sv. Václava stojí na nevysokém pahorku v centru obce. Jeho věž je nepřehlédnutelná.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1167. Na místě současného kostela stál původně dřevěný kostelík. Ten byl postaven kolem roku 1350. Po požáru obce roku 1840, který zasáhl i dřevěnou kapli, byl v letech 1847-1850 na tomto místě vystavěn nový kostel, zasvěcený sv. Václavu. Slavnostně byl vysvěcen 22. prosince 1850. Klasicistní kostel je významným dokladem sakrální klasicistní architektury první poloviny 19. století.

popis

Kostel sv. Václava stojí v prostoru bývalého hřbitova. Orientovaná stavba je založena na podélném půdorysu. Na východním průčelí jsou k lodi kostela připojeny symetricky komponované nižší prostory sakristie a depozitáře. Mezi nimi je na čtvercovém půdorysu vybudována vysoká věž s kovovým křížem na vrcholu. Hlavní průčelí, západní, je členěno lizénami. Nad portálem je kruhové okno a průčelí je završeno trojúhelníkovým frontonem s kovovým křížem

Pardubický kraj
     Svitavy  (SY)