Kostel Nejsvětější Trojice vystavěn roku 1839. Klasicistní podélná stavba, presbytář půlkruhově uzavřen. Nad lodí sanktusníková věžička. Na průčelí kostela v nikách sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Václava. Památkově chráněno od r. 1958.
Kostel Nejsvětější Trojice v Hrušové
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Obec Hrušová leží 6,5 km jihovýchodně od Vysokého Mýta a 10 km severozápadně od Litomyšle. Obcí prochází silnice I. třídy č. 35, spojující Hradec Králové s Olomoucí a Brnem. U obce je zastávka na lokální železniční trati Choceň – Litomyšl. Kostel Nejsvětější Trojice najdeme v centru obce v podlouhlém parčíku. Kostel nemá věž a příliš nepřevyšuje okolní zástavbu.

historie

První písemná zmínka o Hrušové je z roku 1167. Na místě nynějšího kostela stála již starší, dřevěná kaple. I současný kostel Nejsvětější Trojice byl při své výstavbě roku 1839 ještě stavěn jako kaple. Ta byla později změněna na filiální kostel. Krov kostela byl opravován roku 1880. Kostel je památkově chráněn od roku 1958.
    Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (A – J), Poche a kol., Academia Praha 1982, 7.6. 2017

popis

Kostel je klasicistní podélná stavba se zaoblenými rohy. Presbytář je půlkruhově uzavřen. Vstup do kostela se nachází v západní části. Nad lodí je sanktusníková věžička, na západním průčelí pak v nikách sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Václava. Zařízení interiéru je současné: oltář klasicistní se sochami sv. Petra a Pavla, na bočním oltáři obraz Panny Marie. Kazatelna je rovněž klasicistní. Na boční straně kostela je umístěno torzo sousoší

Pardubický kraj
     Ústí nad Orlicí  (UO)