V r. 1788 postavena první církevní stavba bez věže. R. 1838 postaven zděný kostel stávajících parametrů, věž r. 1884. R. 1885 pořízeny tři zvony. V první i druhé světové válce zabaveny jak původní zvony, tak nově doplněné. Opět nově doplněny r. 2001. Kostel stále využívá církev evangelická.
Evangelický kostel v Horní Čermné
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Obec Horní Čermná leží 9 km severně od Lanškrouna a 21 km východně od okresního města Ústí nad Orlicí. Věž evangelického kostela je nepřehlédnutelnou dominantou středu zastavěné části obce.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1304. Roku 1788 byla na tomto místě postavena první evangelická církevní stavba. Její parametry zhruba odpovídaly nynější podobě. Jen byla stavba podstatně menší a byla bez věže. V té době nekatolické kostely nesměly mít věž. Sbor reformované církve v Čermné byl založen 15. 5. 1782 po vydání tolerančního patentu císařem Josefem II. V roce 1838 byl postaven zděný kostel stávajících parametrů. Věž byla

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (A – J), Poche a kol., Academia Praha 1982, 3.6. 2017