Děkanský barokní kostel sv. Ducha z let 1753-1757 nahradil starou gotickou, zřejmě ještě dřevěnou stavbu. Projektoval ho F. I. Prée nebo Ignác Palliardi. Barokní vybavení vesměs z doby stavby. Na stěnách barokní fresky Jos. Hagera z r. 1755. Na okolním býv. hřbitově barokní sochy.
Libáň - děkanský kostel
© Jiří Špaček, 05/2017
Graficke pismenko Libáň je jako město prvně připomínána již r. 1340 a tento status obnovený r. 1574 měla až do r. 1945. Na žádost zastupitelstva jí byl městský status vrácen r. 1999. Město, které má dnes asi 1400 obyvatel, leží jihozápadně od Jičína na křížení silnic II/280 a II/501. Železniční spojení do Libáně bylo zrušeno již před mnoha lety. Městem prochází dálková, červeně značená turistická trasa od Prachovských skal ke Smetanově myslivně v Jabkenicích a dále přes Loučeň do Milovic.
Děkanský kostel sv. Ducha stojí poněkud excentricky západně od středu města a díky tomu unikl r. 1800 ničivému požáru, který zničil radnici a celou zástavbu v centru. Nachází se v ulici T. G. Masaryka, kde stojí i barokní budova děkanství.
3.6. 2017

historie

Původní gotický kostel, někde označovaný jen jako kaple, pocházel ze 14. století a byl s největší pravděpodobností dřevěný. Nový barokní byl zbudován v letech 1753-1757. Autorem projektu byl patrně František Ignác Prée (asi 1702-1755) nebo Ignác Alois Palliardi (1737-1824). Kostel stojí téměř na křížovém půdorysu. K jeho rozšířené pravoúhlé střední části jsou přičleněny na obou stranách příčné obdélné pravoúhlé prostory lodi. K nim je na

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 2, Academia 1978), 3.6. 2017

Jičín  (JC)