Zaniklá ves Velenec ležela mezi obcemi Veleň a Sluhy severovýchodně od Prahy, zřejmě v blízkosti Mratínského potoka. Je doložena mezi lety 1318 a 1593. Tvrz doložena od r. 1425. Ves i tvrz zanikly v průběhu 16. stol. prakticky beze stop.
Veleň - místo zaniklé vsi a tvrze Velenec
© Jiří Špaček, 05/2017
Graficke pismenko Zaniklá ves Velenec ležela mezi obcemi Veleň a Sluhy severovýchodně od Prahy, zřejmě v blízkosti Mratínského potoka. Její přesná lokalizace je již nemožná. Bylo to však severně od dnešní obce Veleň, která má asi tisíc obyvatel a prožívá další rozšiřování podobně jako většina obcí v blízkém okolí Prahy. Veleň je snadno dostupná autobusy pražské příměstské dopravy.
2.6. 2017

historie

Nejstarší doklad o existenci vesnice Velenec mezi obcemi Veleň a Sluhy pochází z r. 1318, kdy zápis v zemských deskách uvádí jméno Vaňka z Velence. Další zmínky jsou z let 1365 a zejména 1392, kdy Ješek z Veleně prodal zdejší poplužní dvůr augustiniánům z Karlova na Novém Městě pražském. Zápis císaře Zikmunda z r. 1436 tu dokládá majetek svatovítské kapituly a kostela ve Staré Boleslavi. V r. 1425 byl majitelem Velence Mikuláš Florek z Rybňan a

Jiří Špaček (zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VII, Svoboda 1988), 2.6. 2017