Pseudoslohová stavba farního kostela z let 1864-1865 nahradila zbořenou svatyni snad ze 13. stol. a doloženou od r. 1352. Jednolodní kostel s věží v západním průčelí. Jeho vybavení pochází zčásti z doby stavby a zčásti je barokní z kostela původního.
Osenice - kostel
© Jiří Špaček, 05/2017
Graficke pismenko První zpráva o Osenici pochází z r. 1352, kdy je zmiňována jako ves s kostelem. Dnešní ves má kolem 200 obyvatel a je místní částí obce Dětenice.
Osenice leží na silnici II/280 asi 1 km západně od Dětenic. Má také zastávku na regionální trati 063 z Kopidlna do Dolního Bousova. Na té byl již před řadou let sice zrušen provoz, pro turistický zájem se tu však v sezóně konají zvláštní jízdy, objednávané zejména pro umožnění návštěvy zámku a pivovaru v Dětenicích. V r. 2016 bylo rozhodnuto o prodeji této trati, který však nebyl dokončen. Turisticky značené trasy do Osenice nevedou.
6.6. 2017

historie

Gotický kostel byl v osenické farnosti již ve 13. století a připomínán je prvně v r. 1352. Tento původní kostel byl v 17. století rozšířen, avšak r. 1864 byl zbořen. Kameny z jeho zdiva byly použity do základů nového farního kostela, který byl postaven místním zednickým mistrem Čeňkem Říhou v letech 1864-1865. Často je uváděno, že nynější kostel stojí na jiném místě než kostel původní. Současný pseudoslohový kostel je jednolodní obdélná stavba

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 2, Academia 1978 a web obce Dětenice), 6.6. 2017