Velkotýnecký Husův sbor je modlitebnou Církve československé husitské postavenou v r. 1924. Prvním duchovním správcem se stal Innocenc Kuchař. Na fasádě u vchodu je umístěna pamětní deska legionářům od Zborova.
© Luděk Vláčil 06/2017
Graficke pismenko Budova modlitebny Církve československé husitské stojící na Grygovské ulici č. 257 ve Velkém Týnci je stavebně spojena v zadní části s farním úřadem. Na fasádě vpravo od vchodu je umístěna pamětní deska legionářům od Zborova. Bohoslužby se zde konají vždy v neděli v 9:30 hod.

historie

Po roce 1918 se postupně téměř polovina místních věřících (42 %) odklonila od římskokatolické církve a přidala se k nové Církvi československé, jejíž vznik je spojen s politickými změnami po 1. světové válce, kdy nově vzniklá Československá republika hledala nejen politickou, ale i duchovní a náboženskou identitu. Nová velkotýnecká náboženská obec si v roce 1924 postavila svůj Husův sbor. Prvním duchovním správcem ve Velkém Týnci byl dekretem

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.velkytynec.cz, https://theses.cz a další, 31.5. 2017

Olomouc  (OL)