Kostel postaven podle návrhu ing. J. Novotného. Základní kámen nového kostela posvěcen roku 1931. Kostel novodobý s věží v průčelí, plochostropý. Na průčelí umístěn reliéf Krista od Jaroslava Volfa.
Kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v Kladně, Kročehlavech
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Město Kladno leží 16 km západně od kraje Prahy. Kostel v Kročehlavech najdeme 2 km jihovýchodně od hlavního kladenského náměstí Starosty Pavla. Kročehlavský kostel leží u světelné křižovatky ulic Kročehlavská a Unhošťská, proti obchodnímu středisku Baumax.

historie

První písemná zmínka o vesnici Kročehlavy pochází z roku 1316. Natrvalo byly Kročehlavy připojeny ke Kladnu roku 1946. Kročehlavy jsou počtem obyvatel největší částí města Kladna. Ve Starých Kročehlavech byla původně provizorně zřízena veřejně přístupná kaple sv. Víta. Ta však byla v roce 1919 zrušena. Nový kostel byl postaven podle návrhu ing. J. Novotného při budově kláštera řádu chudých školských sester de Notre Dame jako filiální kostel k

Pavel Vítek – zdroj: POCHE, Emanuel; Umělecké památky Čech. 1. vyd. Sv. 2. Praha: Academia, 1978, s. 149, 26.5. 2017

Kladno  (KL)
    Kladno-Kročehlavy