Římskokatolický farní kostel Narození Panny Marie v Ročově je novogotická sakrální stavba z let 1876-1883.
Graficke pismenko Městys Ročov se nachází v okrese Louny. Skládá se ze dvou historických obcí Dolní a Horní Ročov. Městys je členem zájmového sdružení Mikroregion Lounské Podlesí.
25.5. 2017

historie

Nejpozději na začátku 14. století byla v údolí dnešního Dolního Ročova vystavěna tvrz a u ní osada se hřbitovem. Později se stává tvrz a osada majetkem Albrechta z Kolovrat, který roku 1352 získal od císaře Karla IV. povolení vystavět na kopci nad jeho tvrzí plánovitě městečko, dnešní Horní Ročov. Kostel v Horním Ročově má bohatou historii, původně gotický kostel byl stavěn současně s městečkem v roce 1355. Dokončen byl pravděpodobně roku

popis

Jedná se o jednolodní obdélnou stavbu s pětibokým presbytářem. Má příčnou loď a věž v průčelí. Uvnitř je sklenut křížově bez žeber. Zařízení kostela je novogotické z poslední čtvrtiny 19. století. Kamenná křtitelnice pochází z období kolem roku 1600.

Louny  (LN)
    Ročov