Hrobka Lilienwaldů byla postavena v letech 1830–1831. Byla vystavěna na způsob dórského chrámu. Čelo zdobí sloupový portikus. Koncem 19. stol. byla přeměněna na márnici.
Hrobka Lilienwaldů v Hrochově Týnci
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Město Hrochův Týnec leží 9 km západně od Chrudimi a 14 km jihovýchodně od Pardubic. Městem prochází silnice I/17, spojující Čáslav a Zámrsk u Vysokého Mýta. Hrobku Lilienwaldů najdeme na malé vyvýšenině v centru města nad náměstím, na severozápadní straně kostela sv. Martina.

popis

Bývalá hrobka Lilienwaldů byla postavena v letech 1830–1831. Rod z Lilienwaldu byl do rytířského stavu povýšen koncem 18. století a jeho příslušníci krátce v 19. století v Hrochově Týnci vlastnili zámek a několik dalších nemovitostí. Antikizující hrobka je postavena na způsob dórského chrámu. Čelo kaple zdobí sloupový portikus. Na hrobce je latinský nápis, která v překladu říká: Popelům vysoce urozené rodiny pana Jiřího Prokopa, rytíře z

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (A – J), Poche a kol., Academia Praha 1982, 25.5. 2017

Pardubický kraj