Moje místa 0
Kostel Narození P. Marie postaven roku 1793. Významný architektonický celek. Jednolodní obdélná stavba s neodstupněným pravoúhlým presbytářem. Hlavní oltář z roku 1881. U kostela umístěn pískovcový kříž z roku 1775 s postavou Krista a postavami svatých na podstavci.
Kostel Narození Panny Marie v Opatovci, Košířích
© Pavel Vítek 10/2016
Graficke pismenko Košíře, místní část obce Opatovec, najdeme západně od silnice č. I/43, vedoucí ze Svitav do Lanškrouna. Košíře leží 6 km severně od Svitav. Kostel Narození Panny Marie se nachází v centru protáhlé vsi, u silnice vedoucí do Opatovce.

historie

Barokní kostel Narození Panny Marie v Košířích byl postaven roku 1793. První oprava kostela byla provedena roku 1844 a poslední rekonstrukce proběhla roku 1997. Kostel v Košířích je od roku 1859 farní. Jedná se o významný architektonický celek s farou a hřbitovem.
    Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (K – O), Poche a kol., Academia Praha 1982, 24.5. 2017

popis

Kostel Narození Panny Marie je jednolodní obdélná stavba s neodstupněným pravoúhlým presbytářem. Sakristie je umístěna na severní straně kostela. V průčelí volutový štít. Okna jsou půlkruhově uzavřená. Kostelní loď je sklenuta plackami a sakristie valeně s lunetami. Vnitřní zařízení pochází z konce 18. a začátku 19. stol. Hlavní oltář je rámový a pochází z konce 18. stol. Hlavní oltář pochází z roku 1881. Boční oltář je zdoben sochou Panny Marie