tvrz Brázdim

Veliký Brázdim
Brázdimská tvrz gotického původu doložena od r. 1388. Od r. 1610 v císařském majetku, za třicetileté války poničena Sasy a Švédy, přízemní zbytky upraveny r. 1777 na hřebčín a konírny. Brzy poté pozemky rozprodány při raabizaci a na tvrzišti postavena soukromá usedlost.
Brázdim (Veliký) - tvrziště
© Jiří Špaček, 05/2017
Graficke pismenko Nynější obec Brázdim se skládá ze tří historických částí. Původní Brázdim tvořila dnešní osada Veliký Brázdim. Kilometr jižně od ní leží Starý Brázdim, původně Brázdimec nebo Malý Brázdim, v jehož západním sousedství se nachází Nový Brázdim, vzniklý až během raabizace r. 1777. Je ironií, že Veliký Brázdim je navzdory svému názvu ze všech tří částí obce dnes nejmenší, má jen něco přes 50 stálých obyvatel.
Veliký Brázdim leží na vedlejší silnici spojující obec Sluhy s Brandýsem nad Labem. Neprochází jím železniční trať ani žádná turisticky značená trasa.
25.5. 2017

historie

Prvně se Brázdim (dnešní Veliký Brázdim) objevuje v písemných pramenech r. 1290 v listině pražského biskupa Tobiáše z Bechyně. V průběhu 14. století se tu začali zakupovat bohatší pražští měšťané a v jedné kupní smlouvě z r. 1388 je poprvé doložena existence zdejší tvrze. Po r. 1407 byl jejím majitelem Albrecht Kamaréř, který však r. 1420 po vypuknutí husitských bouří uprchl z Prahy. Jeho majetek zabralo Nové Město pražské a r. 1440 ho prodalo

Jiří Špaček (zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VII, Svoboda 1988 a různé webové stránky), 25.5. 2017