Moje místa 0
Novorománský hřbitovní kostel sv. Víta z konce 19. století. Vybudován v místě staršího kostela románského původu zničeného požárem r. 1884. V sousedství historická dřevěná zvonice ze 16. stol.
Obec Kvílice se nachází v údolí Bakovského potoka 7 km severozápadně od Slaného v okrese Kladno.
23.5. 2017

historie

Kostel sv. Víta stojí severně nad obcí. Původní, v základech románský kostel je připomínán před r. 1366. V r. 1884 vyhořel po úderu blesku a již v letech 1886-1887 byl postaven nový kostel podle plánu Rudolfa Štecha v novorománském stylu, jednolodní, s odsazenou apsidou, obdélnou sakristií a předsíní na jižní straně. Zařízení je novorománské z 19. stol., renesanční cínová křtitelnice pochází z r. 1663. Dnes jsou zde jen dva napevno zabudované

pověsti

Ke kostelu se váže pověst o panu Odolenovi starším Pětipeském z Chýš a Egerberka, jenž se dlouhá léta věnoval alchymii, ale nakonec této činnosti zanechal a z alchymistické slitiny nechal vyrobit zvon pro kostel sv. Víta. Zvon prý dodnes při zvonění připomíná svého původce, když volá: „Pětipejsek, Pětipejsek!“