Moje místa 0
Pískovcový sloup se sochou sv. Jana Nepomuckého pochází z roku 1739. Na přední straně podstavce jsou reliéfy Panny Marie a Josefa s Ježíškem, na bocích reliéfy sv. Šebestiána a Rocha. Na zadní straně podstavce německý nápis a letopočet 1739. Sloup je zapsán ve státním seznamu kulturních památek.
Sloup se sochou sv. Jana Nepomuckého v Radišově
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Radišov, součást obce Staré Město, se nachází 6 km severně od Moravské Třebové. Sloup se sochou sv. Jana Nepomuckého najdeme na okraji obce u silnice vedoucí do Rychnova na Moravě a Lanškrouna.

historie

První písemné záznamy o obci jsou z roku 1375. Barokní pískovcový sloup se sochou sv. Jana Nepomuckého pochází z roku 1739. Je příkladem kamenosochařského díla od neznámého autora na regionální úrovni. Je dokladem rozšířené barokní svatojánské úcty a zbožnosti. Podstava, sloup i socha jsou v dobrém stavu. V 90. letech 20. století byly restaurovány.

popis

Na čtyřbokém soklu je umístěn odstupňovaný podstavec čtvercového průřezu, ukončený profilovanou římsou. Na podstavci stojí sloup s toskánskou patkou a korintskou hlavicí. Ve středu dříku sloupu je akantová kartuše s monogramem IHS. Na sloupu je umístěna socha sv. Jana Nepomuckého. Je oděn do kanovnického roucha s pelerinou a biretem na hlavě. Šat je vymodelován do výrazných splývavých záhybů. Na přední straně podstavce jsou reliéfy Panny Marie a