Barokní kostel postavený v letech 1716-23 dle projektu stavitele M. J. Kleina, dnešní podoba od r. 1866 podle návrhu stavitele Schwarzera. Obdélníková jednolodní stavba s užším presbytářem v závěru lodi a přistavěnou sakristií ze severozápadu.
kostel Nejsvětější Trojice,Javorník
Graficke pismenko Javorník je město ležící v Českém Slezsku na severovýchodním úpatí Rychlebských hor, 22 km sz. od Jeseníku. Z města vede lokální železniční trať do Lipové-lázní, kde se napojuje na trať spojující Jeseník se Zábřehem, resp. Šumperkem. Historické jádro města je městskou památkovou zónou.

historie

Kostel Nejsvětější Trojice v Javorníku byl vystavěn v letech 1716-1723, kdy k němu byla přenesena i fara od staršího kostela sv. Kříže. Nový barokní kostel vznikl v době rozvoje města, které značně utrpělo v předchozím století za třicetileté války a následné morové ráně. Návrh stavby kostela provedl stavitel M. J. Klein, dnešní podobu má kostel od r. 1866 podle návrhu stavitele Schwarzera. Jedná se o obdélníkovou jednolodní stavbu s užším