Bývalý klášter a již zaniklá loretánská kaple z let 1719-1740 byly postaveny podle plánů Františka Maxmiliána Kaňky.
muzeum Loreta - Chlumec nad Cidlinou
Graficke pismenko Chlumec nad Cidlinou je město v okrese Hradec Králové. Nachází se asi 27 km západně od krajského města Hradce Králové. K městu patří také tři předměstí – Hradecké Předměstí, Kolínské Předměstí a Pražské Předměstí. Zaniklá loretánská kaple se nacházela severně od náměstí, v areálu muzea mezi ulicemi Kozelkova a Pod Loretou, v linii ulice Říhova.
V městském muzeum Loreta spatříte výstavy zvané Ostrostřelecká expozice - připomínka selských bouří r. 1775, Selská jizba, Měšťanský interiér 19. století, Cechy a řemesla, Školství, Slavní rodáci nebo Ze selského hospodářství - praní prádla, zpracování lnu, máselnice, chov ovcí, včelařství, pražení kávy.

historie

Loretánská kaple - Santa Casa, byla postavena roku 1719 z iniciativy Václava Norberta Oktaviána hraběte Kinského, který byl majitelem chlumeckého panství. Původně měla být kaple součástí kláštera piaristů, kde měla být centrem nově zřízeného poutního místa. Tento záměr však nebyl realizován a výstavba byla ukončena roku 1740. Jako architekt byl k realizaci stavby poutního místa vybrán František Maxmilian Kaňka. Areál byl postaven jako uzavřený,

Hradec Králové  (HK)
    Chlumec nad Cidlinou