Moje místa 0
Kaple z 80. let 19. stol. Drobná jednolodní stavba. Střechu kryjí glazované i obyčejné bobrovky. Plochy stěny předsíně pokryty kvádrovou rustikou. Valené zaklenutí kaple. V závěru okno s figurální vitráží s motivem sv. Rocha. Před kaplí pomník padlým z 1. svět. války.
Kaple sv. Rocha v Radišově u Starého Města
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Radišov, součást obce Staré Město, se nachází 6 km severně od Moravské Třebové. Kapli sv. Rocha nalezneme na severním konci Radišova u silnice směrem na Rychnov na Moravě a Lanškroun.

historie

První písemné záznamy o obci pocházejí z roku 1375. Kaple sv. Rocha pochází z 80. let 19. století. Je postavená v romantickém historizujícím stylu na volném prostranství nad obcí.

popis

Kaple sv. Rocha je drobná jednolodní stavba. Postavena je z cihelného omítnutého zdiva. Loď je obdélná s neodsazeným trojboce zakončeným presbytářem, předsíň valbově zastřešena. Střecha kaple je sedlová s vysokým trojúhelníkovým štítem, krytým stylizovanou kuklou a odsazeným sanktusníkem. Střechu kryjí glazované i obyčejné bobrovky. Vstupní průčelí je umocněné předsíní ve formě portiku, spočívajícího na dvou robustních kamenných neorenesančních