Drobná sakrální stavba vybudovaná v 2. pol. 18. stol. je cenným příkladem doznívání barokního slohu v lidové architektuře. V r. 1912 se uvažovalo o demolici. Od r. 1958 je kulturní památkou. V r. 1999 byla provedena rekonstrukce.
© Luděk Vláčil 04/2017
Graficke pismenko Kaple sv. Rozálie se nachází severně od Bolelouce, místní části obce Dub nad Moravou, na okraji pole v těsné blízkosti hlavní silnice vedoucí z Olomouce do Tovačova. Právě blízkost silnice jí však bohužel ubírá na půvabu a atraktivitě. Neprochází kolem ní žádná z místních cyklostezek vedoucích povodím Moravy.

historie

Kaple sv. Rozálie, čtvercového půdorysu s půlkruhovým závěrem, byla vybudována údajně někdy v 2. polovině 18. století. V interiéru byla zhotovena hodnotná rustikální štuková výzdoba. V roce 1912 se mělo uvažovat o jejím zboření, protože překážela provozu. Uvažovalo se i o možnosti, že by se cesta rozdvojila a kaplička by zůstala uprostřed. Nakonec byla stavba zachována a silnice ji těsně míjí. Od roku 1958 je tato drobná sakrální stavba

Luděk Vláčil - zdroj: http://pamatkovykatalog.cz/?, http://www.kostely.eu a další, 29.4. 2017