Kaple Nejsvětější Trojice pravděpodobně pochází z první třetiny 19. stol., protože první zmínky o ní jsou z r. 1833. V r. 1893 byl při rekonstrukci obraz Panny Marie nahrazen obrazem Nejsvětější Trojice. V r. 2005 proběhla celková rekonstrukce objektu.
© Luděk Vláčil 04/2017
Graficke pismenko Kaple Nejsvětější Trojice je drobná sakrální stavba stojící ve středu vsi Doubravice, nedaleko bývalé kovárny a zámku. Před vchodem se nachází kamenný kříž s Ukřižovaným. Doubravice je místní část obce Moravičany, leží 5 km jihovýchodně od Mohelnice a 9 km severovýchodně od Litovle. Ze severovýchodu ves těsně přiléhá k okraji CHKO Litovelské Pomoraví.

historie

Ves Doubravice se poprvé připomíná v roce 1349. Kdy zde vznikla první sakrální stavba, není známo. První doložená kaplička stávala v 2. polovině 18. století na jižním okraji vesnice a v místech současné kaple byl pouze kříž. Kdy došlo ke stavbě nynější kaple Nejsvětější Trojice, se také přesně neví. Mohla být postavena již na sklonku 18. století, ale pravděpodobněji pochází až z první třetiny 19. století. První zmínky o ní jsou z roku 1833.

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.muzeum-sumperk.cz a další, 24.4. 2017