O historii kaple není příliš známo. Traduje se, že ji nechal postavit polesný Josef Chaloupský, údajně někdy kolem 16. stol. jako vděk za záchranu života před divou zvěří. Pravděpodobně však byla postavena až někdy v 2. nebo 3. třetině 19. stol. Dnes je udržovaná stavba krytá šindelovou střechou.
© Luděk Vláčil 04/2017
Graficke pismenko Na návrší v lese na okraji Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví v přírodní rezervaci Doubrava na katastrálním území obce Stavenice stojí malá hezká kaplička sv. Josefa. K místu s kaplí, lidově zvané U Jozéfka, se nejlépe dostanete z obce Moravičany po modře značené turistické stezce. V těsné blízkosti kaple se nachází lokalita slovanského hradiště se zachovalými valy a příkopy.

historie

Kdy a kým byla kaple zbudována, není známo. Traduje se, že ji nechal postavit polesný, jistý Josef Chaloupský, údajně někdy kolem 16. století jako vděk za záchranu života před divou zvěří. Zda se jedná pouze o lidovou pověst či se tato lidová tradice alespoň částečně zakládá na pravdě, se dnes již neví. Nedaleko na břehu Moravy pod vrchem Hradisko se dodnes nachází bývalá hájovna, jež je doložena na indikační skice a Císařském povinném otisku