Kaple sv. Jana a Pavla pochází z r. 1818. Čtvercový půdorys, závěr odsazený a zaoblený. Na průčelí kaple pilastry, na bočních fasádách lizény, uvnitř placková klenba. Oprava provedena r. 2012. Bohoslužby se v kapli slouží nepravidelně.
Kaple sv.Jana a Pavla ve Stračí u Štětí
© Pavel Vítek 08/2016
Ves Stračí je vzdálena 2 km od města Štětí, jehož součástí od roku 1960 je. Kapli sv. Jana a Pavla najdeme na návsi v její západní části.

historie

Vesnice Stračí je doložena již roku 1407. Kaple sv. Jana a Pavla, římských mučedníků, podle letopočtu na štítě pochází z roku 1818. V kapli byl umístěn zvonek, který však byl za války zrekvírován. Oprava kaple proběhla v roce 2012. I když je opravena a zrestaurována, není žádným způsobem využívána.
    Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (P – Š), Poche a kol., Academia Praha 1982, 15.4. 2017

popis

Kaple má čtvercový půdorys, závěr odsazený a zaoblený. Na jejím průčelí jsou pilastry, na bočních fasádách lizény. Uvnitř je klenba placková. V zasklené skřínce uvnitř bývala umístěna soška Madony. Bohoslužby se v kapli slouží nepravidelně, pravidelně se konají 26. června na svátek obou mučedníků.

Litoměřice  (LT)
    Stračí