Moje místa 0
Projektantem vily pro JUDr. Eduarda Šrota byl pražský architekt Ladislav Skřivánek a stavbu vedl Jan Komrska. Tato kulturní památka z r. 1924 je pozdním příkladem historismu v moderní architektuře a vzácným čistým příkladem ohlasu renesance v rámci celé severní Moravy.
© Luděk Vláčil 04/2017
Graficke pismenko Velkolepou vilu ve stylu novorenesance si v roce 1924 nechal postavit litovelský rodák, právník Eduard Šrot (1876-1940) s chotí Leokádií. Architektem projektu byl pražský architekt Ladislav Skřivánek. Ten fasádu rozměrné vily s vysokou sedlovou střechou ozdobil sgrafity a citáty z Nerudových „Zpěvů pátečních“ a verši Svatopluka Čecha. Stavbu provedl stavitel Jan Komrska. Vedle vily byl už v té době vybudován bazén a s ním také altán a sochařská výzdoba. Později byla zahrada zrušena a na jejím místě vznikl menší činžák. V současnosti vila slouží jako kulturní památka komerčním účelům.
Luděk Vláčil - zdroj: http://pamatkovykatalog.cz/?, http://www.estetickavychova.cz a další, 4.4. 2017

popis

Vila JUDr. Eduarda Šrota stojí na třídě Spojenců na okraji městského parku Čechovy sady v krajském městě Olomouc. Jedná se o v zahradě volně stojící jednopatrový objekt, v zásadě obdélného půdorysu s výrazně přesazenou valbovou střechou a řadou vikýřů. Do budovy se vstupuje z ulice krytou chodbou vedoucí od plotu až k čelní fasádě. Pravé nároží se vstupem zvýrazňuje segmentově vystupující rizalit, v němž je schodiště. Fasády jsou zdobeny

Luděk Vláčil - zdroj: http://pamatkovykatalog.cz/?pr a další, 6.4. 2017