Novorománská kaple sv. Floriána na návsi v Kyšicích byla vybudována r. 1863 a náklady byly uhrazeny ze sbírky občanů. Exteriér kaple je vzorně udržován. Před ní stojí na kamenném podstavci železný krucifix z r. 1888.
Kyšice - kaple
© Jiří Špaček, 03/2017
Graficke pismenko Obec Kyšice, dnes asi se 600 obyvateli, leží 2 km západně od města Unhošť, kam také církevně spadá. Byla založena při tvrzi, která zde stála již v polovině 13. století. První písemná zmínka o zemanské vsi Kyšice pochází z roku 1316 souvislosti s Divišem z Kyšic. Koncem 14. století byli vlastníky páni ze sousedního Braškova. Po třicetileté válce se Kyšice staly součástí tachlovického panství, kterou zůstaly do konce feudalismu.
Obcí prochází severojižním směrem silnice II/118 spojující Kladno s Berounem. Jejím územím neprochází železniční trať ani turisticky značená stezka. Udržovaná kaple sv. Floriána stojí na návsi v centru obce.
31.3. 2017

historie

Kyšice nikdy neměly vlastní kostel a byly součástí farnosti se sídlem ve 2 km vzdáleném městě Unhošť. Novorománská obecní kaple sv. Floriána, která zdobí náves, byla vybudována r. 1863 a náklady byly uhrazeny ze sbírky občanů. Před lodí kaple stojí patrová hranolová věž s jehlancovou střechou. V jejím patře jsou instalovány hodiny. Exteriér kaple je vzorně udržován, objekt však není v současné době církevně využíván. Před kaplí je na parkově

Jiří Špaček (s využitím webových stránek obce a farnosti), 31.3. 2017

Kladno  (KL)